Laden...

Vinha Maria Chaves

861c66ceef-druivenbladA Vinha de Maria Chaves quer ser um sinal concreto de esperança. A terra árida e difícil do Fogo pode dar frutos e gerar desenvolvimento para um futuro digno das novas gerações.


Padre Ottavio

Ontdek onze nieuwe wijnen van het eiland Fogo, Cabo Verde ....


De wijngaard  Vinha Maria Chaves  is gelegen op het eiland Fogo (Kaapverdië) , waar de zon bijna 365 dagen per jaar schijnt. Een Atlantische zeewind geeft de zachtheid van deze druiven. De bodem is vulkanisch, maagdelijk en eeuwenlang de perfecte terroir voor deze “oude lokale variëteiten” van druiven. 

Na bijna één deccenia harde labeur is het zo ver, de eerste wijn "Vinha Maria Chaves" anno 2012 is een feit, 60.000 flessen zijn gebotteld en 6000 liter liggen te rusten in eiken vaten.

De eerste lading is aangekomen in Europa

 

Een nieuwe wijn !


1. Padre Ottavio

 

Als men op het eiland Fogo vraagt : "Padre Ottavio, wat voor vent is dat eigenlijk?" dan antwoordt de lokale bevolking : "dat is geen vent, dat is een tractor, een caterpillar".

De bezieler van dit titanenproject is een gedreven creatieve kapucijn, Padre Ottavio, actief sinds 1960 op het Atlantische Eilandje Fogo (één van de 10 eilanden van Kaapverdië). Ten behoeve van het welzijn en de tewerkstelling van de arme lokale bevolking, bouwde hij naast een hospitaal en hulpcentrum voor vrouwen en kinderen, een volledig nieuwe wijngaard en een ultra moderne wijnerij “adega de Monte Barro": goed voor heel wat tewerkstelling op het eiland.


2. De wijngaard : Vinha Maria Chaves

In 2003 stichtte de Padre “Associação Solidariedade e Desenvolimento” met als doel de tewerkstelling en aldus het welzijn op het eiland te bevorderen. Hij is geboren en opgegroeid in de Barolo-streek (Piemonte, Italië) en dit verklaart zijn voorliefde voor de wijn. Hij kon rekenen op de know-how van "top"wijnbouwers enerzijds uit de Barolo-streek van Monforte d'Alba (Italië) en anderzijds uit Ager Falernus (Falerno) in Campania, waar op de flanken van Monte Massico sinds de tijd van de Romeinen topwijn werd gemaakt met de "torchi di Sinuessa".

Niet zomaar een "Afrikaans Wijntje".


Fogo heeft een wijngeschiedenis. Het eiland is gelegen in het midden van de Atlantische Oceaan en was eeuwenlang de tussenstop voor de handel tussen Europa, Afrika en Brasilië. Met 365 dagen zon per jaar en het zachte zeeklimaat verbouwt de lokale bevolking er sinds eeuwen diverse lokale variëteiten, destijds met de koopvaardijschepen meegebracht uit diverse continenten met vooral Franse, Spaanse en Portugese wijnsoorten.

De grond van het vulkanische eilandje FOGO (amper 16km doorsnede) is heel rijk aan mineralen. Op de flanken van de 2800m hoge vulkaan op het werd in 2005 een nieuwe wijngaard aangelegd van 25 hectaren: “Vinha Maria Chaves" was geboren.

In de dorre en met stenen belaagde vulkanische grond is het een titanenwerk om de grond te bewerken en de wijnstokken te planten. Om de aangeplante druivestokken voldoende te irrigeren werd een boorinstallatie gebouwd om via een "druppel" irrigatiekanaal van 80 km lang de plantjes te voorzien van water.

De harde kant van de natuur wordt daarentegen exponentieel goedgemaakt. De wijnstokken halen hun voeding uit de maagdelijke en mineraal zeer rijke ondergrond. Voeg daar nog 365 dagen zon per jaar toe in een zacht Atlantisch zeeklimaat en we hebben alle ideale ingredienten. Deze natuurlijke krachten worden gebundeld onder het toeziende oog van een team ervaren italiaanse top-oenologen en wijnboeren.

Een 20-tal soorten werden ingevoerd uit heel Europa waaronder : Aleatico, Chardonnay, Ancellotta, Cardinal, Crimson seedles, Manzoni Bianco Italia, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Grigio, Tempranillo, Traminer, Sultanina, Regina, Moscato di Alessandria. Meer dan de helft van deze plantjes getijen heel goed en bieden een gamma aan mogelijkheden voor de toekomst.

Het huwelijk van deze oude lokale variëteiten en de druiven van Vinha Maria Chaves resulteert in een ongekende en excellente wijn met een heel specifieke vulkanische terroir.

 
3. Adega De Monte Barro

In de schaduw van de wijngaard werd een gloednieuwe moderne wijnerij “Adega de Monte Barro” gebouwd waarin 23 moderne inox wijntanks inclusief alle randaparatuur voor de professionele productie en het bottelen van de wijn. De eerste wijn werd geproduceerd en gebotteld in 2012. Een deel van de rode wijn sanFilipe, ligt te rijpen op eiken vaten.

De eerste wijn is aangekomen in Europa op 6 december 2013.

 

(exclusieve invoerder : www.barecoeurope.com)ORIGGROUNDBW2.


 

 

 

 

 

 

DSCF0013q

P1000057

map

druiveblad

Alle prijzen zijn btw  inbegrepen • Verzendingskosten worden berekend per land.