Laden...

Het Eiland Fogo

Ilha do Fogo, het "eiland van vuur" !

Het eiland FOGO maakt deel uit van het Kaapverdische Archipel, een groep van 10 eilanden, gelegen midden in de van de Atlantische Oceaan, zo'n 450 km ten westen van "de kaap Verdië", gelegen aan de Afrikaanse Westkust (Senegal). Het Eiland Fogo is ontdekt rond 1460 en noemde aanvankelijk L'Ile Saint Philippe. Het was pas later dat het eiland omgetoverd werd naar "Ilha do Fogo", het "vuureiland", omdat het eiland er uitziet als één grote vulkaan de "Pico" - die op geregelde tijdstippen nog van zich laat horen, de laatste keer zelfs nog in 1995.
20 km zuidwest van Fogo ligt het buureiland BRAVA, voorheen l'Ile Saint Jean, dat een toevlucht was voor de bewoners van FOGO tijdens uitbarstingen van de vulkaan.


Het eiland is rond van vorm met een diameter van 25km en een oppervlakte van 476km² en toch reikt het hoogste punt van de vulkaan 2829 mDe vulkanische kegel rijst op uit een soort van plateau ongeveer 8 km in diameter, genaamd CHÃ DAS CALDEIRAS. De "muren" van de krater bereiken bijna een hoogte van 1000m en eindigen in een krater 500 meter in diameter en 180 meter diep. De vulkaan was actief tot in de achttiende eeuw. Er zijn sporadische uitbarstingen geweest en de laatste was in 1995.

 

 

1291371443400-smdb6723e1sq-670-70De belangrijkste attractie in Fogo is de vulkaan, die zowel de lokale bevolking en buitenlanders fascineert. Wandelen is de belangrijkste activiteit, maar u kunt ook ontspannen op de zwarte zandstranden (Fonte Bila), bezoek aan de charmante dorpjes en ontdek het koloniale verleden van het eiland door middel van haar huizen, kerken en begraafplaatsen.

Het nationale gerecht, caechupa, is als een cassoulet, en is gebaseerd op maïs, spek en chorizo​​. Cachupa met vis , kip, varkensvlees, rijst en wat groenten zijn het hoofdbestanddeel van de lokale keuken. U vindt er ook een uitstekende gegrilde kreeft of rivierkreeft.

De ambachtelijke industrie is niet erg uitgebreid en wordt vooral beperkt tot gehaakte tafelkleden, placemats, spreien, etc. evenals schilderijen, batik, strohoeden en voorwerpen gemaakt van schelpen.

 
Chã das Caldeiras

Chã das Caldeiras ("Vlakte van de Calderas") is een kleine gemeenschap van ongeveer 1000 inwoners, gelegen in de krater van de vulkaan Pico do Fogo op het eiland Fogo , een van de 9 v2bewoonde eilanden van Kaapverdië. Het dorp bestaat uit twee delen : Portela is het bovenste gedeelte met een school, een katholieke kerk, Adventisten en de coöperatie. Het onderste deel is Bangaeira.

Fogo , het kruispunt tussen

Afrika , Brazilië , Europa .


Fogo was het tweede eiland in de archipel dat bevolkt werd, na Santiago (toen São Tiago). Op het eiland was er katoen dat geplukt werd door slaven uit Angola. Door een vulkaanuitbarsting in 1688 schuilden een meerderheid van de inwoners op het nabijgelegen Eiland Brava.
Vanaf 1785, kwamen walvisvaarders uit Brockton en New Bedford, Massachusetts (USA) en diverse koopvaardijschepen via de Kaapverdische Eilanden om hun schepen te bevoorraden en om de bemanning te wisselen. Het vertrek van deze Americanos markeert het begin van de Kaapverdische diaspora.

Dankzij de vulkaan, is
het land zeer vruchtbaar en leent zich goed voor de teelt van druiven, koffie, appels, granaatappels en groenten .

 In 1870 stopte de excentrieke graaf de Montrond (Frankrijk) op het eiland op weg naar Brazilië. Hij bleef er en bracht wijnstokken mee uit Europa. Zo ontstond de wijnproductie in de caldeira . Veel van de inwoners van de cha, met hun lichte huid , blond haar en blauwe ogen, zijn rechtstreekse afstammelingen van de "productieve" graaf . Er wordt aangenomen dat de origine van de oude wijnen op Fogo hun oorsprong vinden in Europe: Portugal (Touriga, Presta tradinional , etc.. ), Spanje .....  maar "wij" ontdekten ook een Zuid-Franse smaak in de wijn. Een logisch gevolg van de "activiteiten" van onze Franse graaf ,  waardoor de meeste wijnstokken waarschijnlijk uit Frankrijk meegebracht werden.


20130421_085545

druiveblad

Alle prijzen zijn btw  inbegrepen • Verzendingskosten worden berekend per land.