Laden...

Falerno del Massico - History

Falerno del Massico Wine

 

Falerno del Massico DOC is onderdeel van de regio Campania en ligt in Zuid-Italië, 50km ten noorden van Napoli.
Het is onlosmakelijk verbonden met de grootste wijn van de Romeinse tijd, de verleidelijke en oude Falerno (ook bekend als Falernum).
Een legende vertelt hoe Bacchus, de Romeinse god van de wijn, de hellingen van de berg Massico omtoverde in wijngaarden,  omdat de vriendelijke Falernus, een oude wijnboer, wijn schonk aan de smerig uitziende en stervende Bacchus. Vanaf die dag, werd Falerno geprezen door klassieke Romeinse dichters en was het "de drank" van de Romeinse veldheren.


Het wapen van Caserta

Falerno del MassicoHet alcoholgehaalte was dermate hoog, dat meestal deze wijnen aangelengd werden met water. Echte wijndrinkers deden dat niet. Volgens de filosoof Plinius de Oude, zou deze wijn in de buurt van een vlam vuur vatten. De meeste van de oude wijnen waren overwegend wit, geproduceerd uit Aminea Gemina, nu bekend als Greco. De wijnen van Massico zijn enkele decennia uit het oog verloren. Veel boeren hadden kleine landerijen en altenatieve producten werkden geteeld. We denken aan Mozzarella di Buffala, kazen, enz...
Vandaag is er een opflakkering en onder initiatief van enkele kleinere wijnboeren worden de wijnen terug op de kaart gezet.
Een gamma witte wijnen (bianco, meestal de geurige en prestigieuze Falangina) en rosso (rood, voornamelijk gemaakt van Aglianico en Piedirosso met de occasionele toevoeging van Primitivo en Barbera).

Piedirosso, plaatselijk bekend als Per'e Palummo of Palombina, ontleent zijn naam aan de knoestige rode bases van de wijnstokken, het oproepen van een beeld van de rode voeten van een inheemse duif.
Er is ook een Falerno del Massico "Primitivo", met minstens 85% van deze druivenrassen.

De wijngaarden zijn te vinden in het heuvelachtige gebied van de gemeenten Sessa Aufrunca, Cellole, Mondragone, Falciano del Massico en Carinola, in de provincie Caserta. De wijnstokken genieten van een uitstekend niveau van blootstelling, verrijkt door de goed gedraineerde, tufsteen-rijke vulkanische bodem waarop ze gedijen. Door de nabijheid van de zee, op de heuvels van Massico, worden de druiven gezond gehouden door de koele lucht stromingen en toch perfect rijpen.

Door de eeuwen heen is deze wijn door verschillende stadia van verval gegaan, doch het heeft nooit zijn legendarische status verloren.
De producenten konden de kwaliteit verbeteren, en de wijn kreeg uiteindelijk haar DOC erkenning in 1989.

Geen producten in deze categorie

druiveblad

Alle prijzen zijn btw  inbegrepen • Verzendingskosten worden berekend per land.