Laden...

Vulkaan Uitbarsting 2014

S.O.S. FOGO - ZONDAG 23 NOVEMBER 2014 - VULKAAN PICO DO FOGO BARST UIT : EEN RAMP !

De Kaapverdische archipel, ligt voor de kust van West-Afrika, en bestaat uit 10 grote vulkanische eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. Het eiland Fogo, met als hoofdstad Sao Filipe, telt ongeveer 22.000 inwoners.

De lavastroom afkomstig uit de uitbarstende vulkLava erupts from the Pico de Fogo volcano in Cape Verde (file photo)aan op de het Kaapverdische Eiland "Ilha do Fogo", gelegen voor de kust van West-Afrika, verwoeste grote delen van het dorpje Bangaeira en bereikt nu naar het tweede dorp Portela. Deze 2 dorpen liggen in de "Caldeiras", een vlakte van +/- 8 km diameter, die binnen de 1000 meter hoge "muur" van de krater ligt. Ondertussen is meer dan 9 vierkante kilometer overspoelt met vloeibare lava, komende uit verschillende haarden.

De "Pico do Fogo" vulkaan op het eiland Fogo brak uit op zondag 23 november 2014. Het was geleden van 1995, maar toen was de uitbarsting beperkt. Maar huidige ramp is van een heel ander kaliber, in tegenstelling met vorige zijn bijna alle inwoners geëvacueerd uit de kratervlakte. Ook de rest van het eiland ligt bedolven onder een pak stof, vliegverkeer is stilgelegd.
Twee kerken, een hotel, een school en tientallen huizen zijn nu ook al vernield in het naburige dorp Portela.

Tot op heden zijn er geen slachtoffers gemeld, alhoewel meerdere mensen behandeld worden voor het inademen van as of giftige gassen en brandwonden. De hele regio is afgesloten als gevolg van bezorgdheid over de veiligheid. Vele inwoners worden opgevangen bij familie op het nabijgelegen eiland Brava of wonen momenteel in tenten in de veiliger plekken in de krater.

In de "Caldeiras" leeft de bevolking bijna uitsluitend van druiventeelt. De vulkaanuitbarsting heeft disastreuze gevolgen voor de honderden kleine wijnboeren, de heropbouw zal minsten 5 à 6 jaar duren.
De wijngaarden van onze wijn "Vinha Maria Chaves" liggen buiten de "Caldeiras", op de "buitenflank" van de krater. Daardoor is de wijngaard en de adega gespaard gebleven. Er wordt nu nagegaan in welke mate de wijngaard Vinha Maria Chaves het verlies kan opvangen en de bevolking kan bijstaan.

In elk geval is een hulpactie opgestart waarbij voor elke verkocht fles wijn er 250 escudos naar hulp gaat voor de bevolking.


(red.: Jan Ryckewaert)


 

Click to watch video of TCV.